Guerrilla Girls


Opgericht in 1985, vragen de Guerrilla Girls aandacht voor misstanden in de kunstwereld, maar ook in de politiek. De Guerrilla Girls behouden hun anonimiteit door gorillamaskers te dragen en namen van de overleden vrouwelijke kunstenaars te gebruiken. Als het geweten van de kunstwereld verspreidt de groep posters, circulaires en briefkaarten met kritische uitspraken en statistische gegevens die de beperkte toegang voor vrouwen in het kunstbedrijf aan de orde stellen.

Zonder daaraan bekendheid te geven nemen ze zitting in tijdschriftredacties en museumdirecties.
Op openingen en symposia verschijnen ze onverwacht, volgens de 'hit en run' methode waarbij de leden gorillamaskers dragen. Zij komen ook in het geweer tegen censuur, zoals in 1990 bij het verbod op de tentoonstelling van de inmiddels overleden homoseksuele fotograaf Robert Mapplethorpe.
Een billboard weergave van de "anatomisch correcte Oscar", transformeert het vergulde beeldje in een gezette witte man, met de tekst: "Hij is wit en mannelijk, net als de jongens die winnen". 

De groep geeft ook boeken uit: de door mannen gedomineerde annalen van de kunstgeschiedenis is uitgewerkt in de 'Bedside Guide to the History of Western Art' (1998), en de popcultuur wordt geanalyseerd in hun nieuwste boek: Bitches, Bimbos en Ballbreakers: The Guerrilla Girls’ Illustrated Guide to Female Stereotypes (2003).

De Guerrilla Girls presenteren een serieus item trendy, spits en met humor. De cover van het boek is fel roze. Hoewel het om een serieus onderwerp gaat, is het boek campy en luchtig, vol met eigenzinnige foto's en scherpe, sarcastische tirades die ook humoristisch zijn. Ze analyseren en ontleden de meest voorkomende stereotype vrouwbeelden met bijbehorende rolmodellen. Julia Roberts als The Girl Next Door, Sharon Stone als Femme Fatale / Vamp, Britney Spears als Rock Starlet en Hillary Clinton als Bitch / Ballbreaker. Sommige vrouwen omarmen en overdrijven stereotypen ten behoeve van hun carrière: "Actrices zoals Pamela Anderson spelen de Bimbo, zien er prachtig uit, doen of ze onnozel zijn, ze glimlachen zich naar een vette bankrekening".